Πατήστε στη δεξιά στήλη, στα εξώφυλλα, για να διαβάστε τo κάθε τεύχος ξεχωριστά.

Δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί όλα τα άρθρα και πολύ περισσότερο τα άρθρα του αείμνηστου «Δισολύμπιου»

που ήταν γραμμένα σε πολυτονικό.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η αστυφιλία, η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση. Η συγκέντρωση του γιγαντιαίου πληθυσμιακού όγκου των Ελλήνων στις πόλεις.

Η έλλειψη υποδομής για την αναγκαία υποδοχή. Οι επεμβάσεις θεμιτές και αθέμιτες στα ρυμοτομικά σχέδια με αποτέλεσμα τη δημιουργία τσιμεντοπόλεων, άναψε το πράσινο φως για την αντίστροφη πορεία.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

Ο σύγχρονος άνθρωπος παγιδευμένος στο στρεβλό περιβάλλον αναζητά διεξόδους φυγής, γαλήνης, ηρεμίας, ξεκούρασης από το άγχος την καθημερινότητας, το καυσαέριο τους ρύπους.

Η συνεχής εκμετάλλευση του χώρου, ο εκβιασμός για την μεγιστοποίηση του κέρδους οδηγεί τον ίδιο τον πλανήτη σε μαρασμό με επιπτώσεις στην ψυχική και πνευματική υγεία των ανθρώπων.

Πρέπει οπωσδήποτε να πειστεί να επιστρέψει στη φυσική ροή της ζωής, να αγαπήσει τη φύση, να τη χαρεί, να την απολαύσει και να τη θαυμάσει.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Θεσσαλονίκη που αναγκαστικά, μεγεθύνεται μονοδιάστατα, λόγω ύπαρξης βιομηχανικής ζώνης , Θερμαϊκού και δάσους, οριοθετείται ανατολικά. Τα προάστια που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν τόπος παραθερισμού, σήμερα με την εκμηδένιση των αποστάσεων μετατρέπονται σε τόπους μόνιμης κατοικίας.

Το ερώτημα είναι :

Ποια είναι η προσφερόμενη ποιότητα ζωής στην ανατολική περιαστική Θεσσαλονίκη;

ΟΑΣΕΙΣ

Μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, η αίσθηση της αλλαγής είναι προφανής. Άλλος αέρας. Ανοικτός ορίζοντας. Η επέμβαση του ανθρώπου στη φύση σε ορθολογιστικά πλαίσια.

Αυτός είναι ένας από τους πιο κύριους λόγους της αντίστροφης πορείας. Όλοι μετακινούνται ανατολικά .

Η ζωή σε άλλο επίπεδο, σε ζωντανούς ρυθμούς. Αναμοχλεύει εμπειρίες του παρελθόντος. Μνήμες που έντονα καταγραμμένες εστιάζουν την συνισταμένη της σύγχρονης πραγματικότητας με ρομαντική διάθεση. Το παιχνίδι στις γειτονιές για τα παιδιά ! Το επιθυμητό άγγιγμα της φύσης! Το όνειρο της γήινης επαφής !

Τα κατοικίδια ζώα, τα λουλούδια τα δέντρα, ο κήπος!

Το όνειρο που σ’ανταμώνει μόλις έξω από το τσιμέντο της Πόλης, στις οάσεις ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Γάνος Θεολόγος