Πατήστε στη δεξιά στήλη, στα εξώφυλλα, για να διαβάστε τo κάθε τεύχος ξεχωριστά.

Δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί όλα τα άρθρα και πολύ περισσότερο τα άρθρα του αείμνηστου «Δισολύμπιου»

που ήταν γραμμένα σε πολυτονικό.

ΠΕΡΙ ΑΜΕΡΙΚΗΣ – ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΝΩΝ ΑΛΛΩΝ

Επι σκοπόν ! ΠΥΡ ! Τέζα τα "νομιστεράκια". Έτοιμη λοιπόν η πολεμική μηχανή της υπερατλαντικής υπερδύναμης να βεβαιώσει και να αυτοβεβαιωθεί για άλλη μια φορά πως αυτή είναι το αφεντικό. Και αν τολμήσει κανείς να την αμφισβητήσει, βαρύς πέφτει ο πέλεκυς της τιμωρίας. Τόσο βαρύς που που δεν ξανασηκώνει κανείς κεφάλι. Ηχούν λοιπόν και πάλι τα τύμπανα του πολέμου. Προσπαθεί ο πρόεδρος Μπούς να πείσει όλον τον κόσμο ότι ο πόλεμος είναι αναγκαίος. Πρέπει να αφοπλιστεί, λέει, ο Σαντάμ Χουσείν. Να συμμαχήσουν όλοι οι παρατρεχάμενοι του Αρχηγού για να καταστραφούν τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατέχει το ΙΡΑΚ. Διότι αυτά τα όπλα αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Τα όπλα του ΙΡΑΚ. Τα όπλα της Αμερικής δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Διότι τα κατέχουν οι κατέχοντες. Αυτοί ξέρουν. Ξέρουν να τα χρησιμοποιούν. Χωρίς κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Όπως π.χ. στην Σερβία. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν αποτελεί κίνδυνο και δέν προκαλεί καταστροφές στην ανθρωπότητα. Διότι το έριξε η Αμερική. Το έριξε εκτός Αμερικής. Διότι ανθρωπότητα για του Αμερικανούς είναι η Αμερική. Οι άλλοι είναι . . . . τίποτα. Αμελητέα ποσότητα. Εμείς να είμαστε καλά.
Είναι να γελά κανείς με την λογική των Αμερικανών. Ετοιμαστείτε, λένε, για πόλεμο. Διότι είναι πόλεμος καλός. Βέβαια δεν ξέρουν τον Ηρόδοτο που λέει : "Ο[υδείς γάρ ο{υτως [ανόητος [εστίν {η }οστις πόλεμον πρό ε[ιρήνης α[ιρέεται". Οι φωνές της λογικής πληθαίνουν και ειδοποιούν οτι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πριν γίνει πολεμική ενέργεια. Σήμερα κιόλας μεταδίδεται απο τα μέσα μαζικής επικοινωνίας ότι σε δημοσκόπηση που έγινε, το 82% των πολιτών της Ε.Ε. είναι εναντίον του πολέμου. Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που ενδίδουν στις πιέσεις των ιεράκων του πενταγώνου και συμπλέουν μαζί τους. Υπάρχουν και αυτοί που ζητούν ο ΟΗΕ να παίξει το ρόλο του.
Αυτούς τους οικτείρω περισσότερο. Μα δεν γνωρίζουν οι καημένοι ότι ήδη ο ΟΗΕ παίζει το ρόλο του. Αυτόν τον ρόλο τον παίζει από της ιδρύσεώς του! Τι είναι άλλωστε ο ΟΗΕ. Ένας καθρέφτης που αντανακλά συσχετισμούς δυνάμεων που βρίσκονται έξω από αυτόν. Ουδέποτε ο ΟΗΕ μπόρεσε με την όποια παρέμβασή του να αποτρέψει έναν πόλεμο. Αντίθετα πόλεμος, αποτέλεσμα του συσχετισμού και της αντιπαράθεσης δυνάμεων έξω από αυτόν επηρέασε την λειτουργία του ΟΗΕ. Κλασικό παράδειγμα ο ψυχρός πόλεμος. Οι εκάστοτε γενικοί γραμματείς παρακολούθησαν την εξέλιξη του ψυχρού πολέμου ανήμποροι για οτιδήποτε.
Μόλις ο πόλεμος έληξε με την αθόρυβη πτώση της ΕΣΣΔ, ο ΟΗΕ έγινε πιόνι στα χέρια των καουμπόϋδων. Τον γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και πράττουν αναλόγως. Ως άρχοντες.
Με τα λόγια του λαού: ό,τι θέλουν κάνουν. Η αλαζονεία της εξουσίας στο απώγειο της βλακείας τους. Παντελής έλλειψη αυτής της αρετής που οι πρόγονοί μας την είχαν θεά: της ΦΡΟΝΗΣΗΣ. Της φρόνησης που τιθασσεύει την ισχύ. Γι’ αυτό και ο Μένανδρος από τα βάθη των αιώνων αναφωνεί: " [ Ισχύς νο~υν ο[υκ {εχουσα, τάφω τούς [εμπίπτοντας παραδίδωσιν ".
Διότι πράγματι η άφρων ισχύς, η άμετρος έπαρσις οδηγεί στον τάφο αυτούς που την έχουν. Λείπει η φρόνηση απο τους πολεμοχαρείς ηγέτες των ΗΠΑ. Αυτοί βέβαια το μόνο που θέλουν είναι ο πόλεμος, η εκμετάλευση των πετρελαίων του Ιράκ και η εμπέδωση της εξουσίας τους στην Μέση Ανατολή. Και για να επιτύχουν τον σκοπό τους, χρησιμοποιούν άφρονα αλογισία, χωρίς μέτρο την κτηνώδη ισχύ των όπλων. Θα έλεγα αν μπορούσα σε όλους αυτούς : Εσείς έχετε δίκιο ή ο Σωκράτης που προειδοποιεί : "] Ά πάσχοντες παρ’ ]ετέροις [οργίζεσθε, τα~υτα το~ις }αλλοις μή ποιε~~ιτε". Αυτά που παθαίνετε εσείς απο τους άλλους και οργίζεστε, μην τα κάνετε εσείς σε άλλους. Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχουν οι Αμερικανοί με τον Σωκράτη. Μα αν είχαν δεν θα ήταν Αμερικανοί. Για έναν λαό που εκλαμβάνει
τα μεταδιδόμενα του CNN ως θέσφατα,
που κοιμάται απο την άγνοια και την παραπληροφόρηση, που θεωρεί ως αρετή την συσσώρευση δολαρίων – αυτό είναι το American dream – όλα αυτά τα σοφά λόγια είναι κενές λέξεις. Χωρίς περιεχόμενο. Ο πρόεδρος έχει δίκαιο. Γιαυτό κι αυτός αναφωνεί, αφού πρώτα επαγγέλεται την καταστροφή του Ιράκ : God save America. Ο θεός να σώσει την Αμερική. Η Αμερική θέλει τα πετρέλαια του Ιράκ και θα τα πάρει διότι είναι για το καλό. Το καλό ΤΗΣ. Έτσι απλά. Και ωμά. Με σκαιότητα και αλαζονεία. Χωρίς σύνεση, χωρίς φρόνηση, χωρίς αρετή. Εδώ τελειώνοντας θα τους θυμίσω ότι ο αρχαίος Έλληνας έλεγε : ΑΡΕΤΗΝ ΜΕΝ ΕΧΩΝ, ΠΑΝΤΑ ΕΞΕΙΣ, ΚΑΚΙΑΝ ΔΕ, ΟΥΔΕ ΣΕΑΥΤΟΝ. Όταν έχεις αρετή, έχεις τα πάντα. Άν έχεις κακία, χάνεις και τον εαυτό σου
Στέλιος Σατραζάνης